Edinburgh | stedentrip | bezienswaardigheden | musea | reizen in/naar Edinburgh | reisinformatie | het weer | links

Reizen naar Edinburgh

Reizen naar Edinburgh kan op verschillende manieren. In veel gevallen is de goedkoopste en snelste manier met het vliegtuig. Deze brengt je in iets meer dan een uur naar de hoofdstad van Schotland. Natuurlijk kun je ook met de boot de trein of zelfs met de auto naar Edinburgh, maar met deze manieren van vervoer ben je gegarandeerd veel langer onderweg en de prijs ervan zal bijna altijd hoger uitkomen dan die van een vliegticket.

Eenmaal in Edinburgh heb je volop keuze om jezelf door de stad te transporteren. De snelste manier is over het algemeen met de taxi. De goedkoopste manier is te voet. Dit heeft daarnaast als bijkomend voordeel dat je veel van de stad ziet. Wie grotere afstanden in de stad wil afleggen kan natuurlijk ook voor de bus kiezen.

Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh is een stad waar van alles te zien en te doen is. Uit de bezienswaardigheden van Edinburgh heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van hotspots in Edinburgh samengesteld:
Edinburgh bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar Edinburg

De gemakkelijkste en snelste manier om naar Edinburgh te reizen is met het vliegtuig. Vanaf verschillende vliegvelden in Nederland, België en Duitsland vertrekken er dagelijks vluchten naar Edinburgh. Een vlucht zal afhankelijk van je vertrekplaats ongeveer een uur in beslag nemen. Je landt dan op Edinburgh Airport, het drukste vliegveld van Schotland. Het is een oud vliedveld dat al in 1915 werd geopend. In het begin werd het voornamelijk gebruikt als militair vliegveld, maar na de Tweede Wereldoorlog werden er ook burgervluchten op het vliegveld uitgevoerd. Tegenwoordig wordt het nog uitsluitend voor de burgervliegerij gebruikt. Jaarlijks maken ongeveer tien miljoen mensen gebruik van Edinburgh Airport.

Edinburgh Airport is een modern vliegveld dat van alle gemakken voorzien is. Op het vliegveld zijn tal van winkels en restaurants te vinden.

Transfers

Je kunt op een aantal manieren van het vliegveld naar de stad reizen. Zo vertrekt er elke twintig minuten een bus van Edinburgh Airport naar het historisch centrum van Edinburgh. De kosten hiervoor bedragen vijf pond per persoon. Voordeliger is om deze transfer vooraf via internet te reserveren. Je kunt dan ook in euro's en via iDeal betalen. Een andere mogelijkheid is de taxi. Voor een bedrag dat ergens in de buurt van de twintig tot dertig pond ligt word je naar je hotel gebracht.

Met de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Edinburgh

Wie snel en gemakkelijk vanaf de luchthaven van Edinburgh naar het centrum wil reizen kan dit doen met een taxi. Boek je deze taxi met taxitender dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zal kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als vooraf je taxi boekt met TaxiTender zal deze op het vliegveld van Edinburgh op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit kosteloos te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

Vergelijk de prijzen op TaxiTender voor taxiritten van en naar de luchthaven

Met de boot naar Edinburgh

Er zijn vanuit Nederland geen ferry’s die rechtstreeks naar Edinburgh varen. Wel kun je met de boot naar Newcastle en van hieruit verder reizen met de auto of de trein. Een boottocht van IJmuiden naar Newcastle zal ongeveer 15 uur in beslag nemen. Vanaf Newcastle rijd je met de auto in ongeveer 2,5 uur naar Edinburgh. Een andere mogelijkheid is om de veerboot vanuit Rotterdam of Zeebrugge te nemen naar Hull. Vanaf Hull is het dan nog wel bijna 400 kilometer rijden naar Edinburgh.

Met de trein

Het lijkt misschien niet de meest handige manier om naar Edinburgh te reizen, maar het is mogelijk om met de trein vanaf Amsterdam naar Edinburgh te reizen. Je zal dan eerst de trein naar Londen moeten nemen en vanuit Londen verder reizen naar Edinburgh. Deze treinreis zal alles bij elkaar ongeveer 10 uur in beslag nemen als alles goed gaat met de overstap in Londen. Deze reis met de trein zal naar gelang van het moment van boeken ergens tussen de 100 en de 300 euro kosten.

Taxi’s

Een taxi is in veel gevallen de gemakkelijkste en snelste manier om jezelf door de stad te begeven. Een taxi in Edinburgh is qua prijs vergelijkbaar met een taxi in Nederland. Je kunt van tevoren een taxi bellen, maar je kunt ook op straat een taxi aanhouden. Let er dan wel altijd goed op dat het een geregistreerde taxi is. Het registratienummer is te vinden op het raam.

Busvervoer in Edinburgh

De meeste bezienswaardigheden in Edinburgh liggen op loopafstand van elkaar. Wil je toch een grotere afstand afleggen dan is de bus een goedkope optie. Voor iets meer dan drie pond koop je een dagkaart en kun je een hele dag onbeperkt gebruik maken van de bus in Edinburgh.

Autorijden

Net als in de rest van Schotland en Groot-Brittannië wordt er in Edinburgh links gereden. Dit vergt zeker in het begin behoorlijk wat oefening en je zal jezelf er meerdere malen op betrappen dat je aan de verkeerde kant van de weg rijdt. Dit zal in Edinburgh niet zo snel gebeuren aangezien er zo goed als altijd ander verkeer op de weg is, waardoor je alleen maar hoeft te volgen. Net als in elke grote stad kan het verkeer in Edinburgh behoorlijk druk zijn. Met name vroeg in de ochtend, rond het middaguur en aan het einde van de middag kan het er behoorlijk druk zijn.

Parkeren

Er bevinden zich in het centrum van Edinburgh meerdere grote parkeergarages. Deze kunnen behoorlijk druk zijn en als je er één of meerdere dagen blijft staan kunnen ze ook behoorlijk duur worden. Gemiddeld kost een uur parkeren in Edinburgh ergens tussen de één en de drie pond.
Wil je gratis parkeren dan kan je gebruikmaken van de zogenaamde P+R parkeerplaatsen aan de rand van de stad. Hier kun je gratis je auto kwijt om vervolgens met het openbaarvervoer naar het centrum van Edinburgh te reizen.

Wandelen

Het historisch centrum van Edinburgh is niet al te groot, waardoor je er alles prima te voet kunt doen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het er erg heuvelachtig is. Veel straten zijn door middel van trappen met elkaar verbonden wat het wandelen wat lastig maakt. Er liggen twee heuvels in de buurt van Edinburgh die uitermate geschikt zijn voor een wat langere wandeling. Als eerste Calton Hill die niet ver van het historisch centrum ligt en als tweede Arthur’s Seat, de belangrijkste piek van een aantal heuvels net buiten Edinburgh. Vanaf Arthur’s Seat heb je een prachtig uitzicht over Edinburgh.

Fietsen

Wie wil fietsen in Edinburgh zal van goeden huize moeten komen. De stad is namelijk op zeven heuvels gebouwd en er is dus geen vlakke meter in de stad te vinden. Alleen in het deel aan de Firth of Forth is nog redelijk vlak te noemen. Als je toch besluit om een fietstocht te gaan maken in Edinburgh, zorg er dan in ieder geval voor dat je over een fiets beschikt met genoeg versnellingen.

Meer info over Edinburgh

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Edinburgh:
Edinburgh informatie
Edinburgh informatie

Edinburgh vakantienieuws

Edinburgh weer & klimaat

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy