Edinburgh | stedentrip | bezienswaardigheden | musea | reizen in/naar Edinburgh | reisinformatie | het weer | links

Het weer in Edinburgh

Het weer van Edinburgh kan erg bepalend zijn tijdens je vakantie in Schotland of tijdens een stedentrip in Edinburgh. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed te bepalen wat je precies wilt doen in de stad en van daaruit te bepalen wanneer je de stad het beste kunt bezoeken. Natuurlijk is het heel lastig om dit precies te bepalen aangezien de typisch Schotse regen roet in het eten kan gooien.
Over het algemeen kan gezegd worden dat het klimaat in Edinburgh erg lijkt op het klimaat dat wij in Nederland gewend zijn, alleen liggen de gemiddelde temperaturen tijdens de zomermaanden net iets lager dan in de meeste plaatsen in Nederland.

Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh is een stad waar van alles te zien en te doen is. Uit de bezienswaardigheden van Edinburgh heeft top10bezienswaardigheden.nl een top tien van hotspots in Edinburgh samengesteld:
Edinburgh bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Edinburgh

Edinburgh heeft gematigd maritiem klimaat dat mede bepaald wordt door zijn ligging aan de Firth of Forth, de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Mede door deze invloed is het klimaat van Edinburgh een stuk milder dan dat je zou verwachten. Ondanks de noordelijke ligging van de stad komen er in Edinburgh maar zelden periodes met langdurige vorst of nachtvorst voor. Tijdens de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de achttien graden Celsius. Tijdens de winterperiode is dat rond de zes graden Celsius. De jaarlijkse neerslag is vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld, maar in de periode van februari tot juni liggen de neerslagcijfers iets lager. Het klimaat van Edinburgh kan beschreven worden als prettig en aangenaam maar koel. Edinburgh heeft ongeveer 1.400 zonne-uren per jaar.

Schotse regen

Edinburgh staat net als de rest van Schotland bekend om zijn regen. Als je naar de daadwerkelijke neerslagcijfers kijkt dan valt het aantal millimeters aan neerslag dat er valt reuze mee. Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 700 millimeter aan neerslag in Edinburgh. Dit is ongeveer de helft van wat er in de stad Glasgow valt. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat Edinburgh aan de kust ligt en veel van de regenwolken voorbij de stad waaien. Toch lijkt dit niet het geval als je in de stad bent, want het regent er met regelmaat. Meestal is dit miezerregen die uren lijkt te duren.

Zomerperiode

De zomerperiode in Edinburgh is alles behalve warm te nomen. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 18 graden Celsius. Van de zomermaanden is juli met een gemiddelde temperatuur van 19 graden de warmste. Echt heet zal het in Edinburgh echter wel nooit worden. Het hitterecord in Edinburgh ligt op 31,4 graden Celsius. Hieruit valt af te leiden dat het kwik maar zelden boven de dertig graden Celsius zal uitkomen. Een stedentrip naar Edinburgh kan dus zelfs tijdens de zomermaanden gepland worden zonder dat je bang hoeft te zijn dat het er te warm is.

The Windy City

Toegegeven de Amerikaanse stad Chicago staat ook bekend onder deze bijnaam, maar Edinburgh staat ook bekend als The Windy City. Dit heeft voornamelijk te maken met de ligging van de stad aan de zee en aan de voet van verschillende heuvels. De zuidwestenwind die hier normaal gesproken altijd waait zorgt ervoor dat het vaak hard waait in Edinburgh. Deze relatief warme wind neemt onstabiele lucht mee vanuit de Atlantische stroom. Dit kan op zijn beurt weer zorgen voor langdurige neerslag. Als de wind uit het oosten komt is die een stuk droger, maar ook een behoorlijk stuk kouder. Als de wind uit het oosten komt dan is er een grotere kans op mist.

Winter in Edinburgh

De wintermaanden in Edinburgh zijn koel, maar zelden echt heel koud. Natuurlijk zijn hierop ook uitzonderingen te vinden, zoals het kouderecord dat op -15,5 graden Celsius staat, maar zelfs dit kouderecord is niet echt heel bijzonder te noemen. Normaal gesproken ligt de dagtemperatuur rond de 6 graden Celsius, terwijl het kwik in de avond en nacht daalt tot rond het vriespunt. De late wintermaanden en de lentemaanden zijn over het algemeen de droogste maanden van het jaar. Verwacht echter niet dat het helemaal droog zal zijn tijdens deze maanden, maar met een gemiddelde neerslag van ongeveer 50 millimeter in de maand is het er niet echt heel nat te noemen. Op de koudste dagen van het jaar zal de neerslag uit natte sneeuw of sneeuw bestaan.

Weersextremen

Door de ligging van Edinburgh aan de Firth of Forth en de invloed van de Atlantische Oceaan en de Noordzee op het klimaat van de stad komen er maar zelden weersextremen voor. De gemiddelde dagtemperatuur verschilt ook niet zo veel gedurende het gehele jaar. Zo is het verschil tussen de gemiddelde zomer- en wintertemperatuur slechts 12 graden Celsius. Tijdens de zomermaanden wordt het maar zelden warmer dan 22 graden Celsius en alleen in uitzonderingsgevallen daalt het kwik in de wintermaanden overdag onder het vriespunt.

Klimaattabel Edinburgh

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zeewater
temperatuur (C)
januari 6 C 0 C 1 uur 20 dagen 64 mm 8 C
februari 6 C 0 C 2 uur 17 dagen 45 mm 7 C
maart 8 C 1 C 3 uur 19 dagen 52 mm 7 C
april 11 C 3 C 5 uur 16 dagen 43 mm 8 C
mei 14 C 5 C 5 uur 16 dagen 50 mm 10 C
juni 17 C 8 C 6 uur 16 dagen 53 mm 12 C
juli 18 C 10 C 5 uur 15 dagen 61 mm 14 C
augustus 18 C 10 C 5 uur 17 dagen 61 mm 14 C
september 16 C 9 C 4 uur 18 dagen 63 mm 14 C
oktober 13 C 6 C 3 uur 19 dagen 71 mm 13 C
november 8 C 2 C 2 uur 19 dagen 61 mm 12 C
december 6 C 1 C 1 uur 19 dagen 67 mm 10 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Er is niet echt een beste periode om een bezoek te brengen aan Edinburgh. Elk seizoen heeft zijn eigen charme en eigen nadelen. Als je dan toch moet kiezen zijn de lentemaanden de beste om een bezoek te brengen aan Edinburgh. Je hebt tijdens deze periode de minste kans op langdurige neerslag en de temperaturen zijn er over het algemeen al aangenaam. Wil je verzekerd zijn van warme dagen dan kun je het beste tijdens de zomermaanden een citytrip naar Edinburgh boeken. Maar wie het echte Schotse weer wil meemaken is er eigenlijk maat n seizoen en dat is de herfst. Lekker over de Royal Mile lopen diep in je jas gedoken terwijl je een warme pub aan het opzoeken bent.

Meer info over Edinburgh

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Edinburgh:
Edinburgh informatie
Edinburgh informatie

Edinburgh vakantienieuws

Edinburgh weer & klimaat

teksten & foto's Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy