Weer en beste reistijd

Het weer van Edinburgh kan erg bepalend zijn tijdens je vakantie in Schotland of tijdens een stedentrip in Edinburgh. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed te bepalen wat je precies wilt doen in de stad en van daaruit te bepalen wanneer je de stad het beste kunt bezoeken. Natuurlijk is het heel lastig om dit precies te bepalen aangezien de typisch Schotse regen roet in het eten kan gooien.
Over het algemeen kan gezegd worden dat het klimaat in Edinburgh erg lijkt op het klimaat dat wij in Nederland gewend zijn, alleen liggen de gemiddelde temperaturen tijdens de zomermaanden net iets lager dan in de meeste plaatsen in Nederland.

Het klimaat van Edinburgh

Edinburgh heeft gematigd maritiem klimaat dat mede bepaald wordt door zijn ligging aan de Firth of Forth, de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Mede door deze invloed is het klimaat van Edinburgh een stuk milder dan dat je zou verwachten. Ondanks de noordelijke ligging van de stad komen er in Edinburgh maar zelden periodes met langdurige vorst of nachtvorst voor. Tijdens de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de achttien graden Celsius. Tijdens de winterperiode is dat rond de zes graden Celsius. De jaarlijkse neerslag is vrij gelijkmatig over het jaar verdeeld, maar in de periode van februari tot juni liggen de neerslagcijfers iets lager. Het klimaat van Edinburgh kan beschreven worden als prettig en aangenaam maar koel. Edinburgh heeft ongeveer 1.400 zonne-uren per jaar.



Schotse regen

Edinburgh staat net als de rest van Schotland bekend om zijn regen. Als je naar de daadwerkelijke neerslagcijfers kijkt dan valt het aantal millimeters aan neerslag dat er valt reuze mee. Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 700 millimeter aan neerslag in Edinburgh. Dit is ongeveer de helft van wat er in de stad Glasgow valt. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat Edinburgh aan de kust ligt en veel van de regenwolken voorbij de stad waaien. Toch lijkt dit niet het geval als je in de stad bent, want het regent er met regelmaat. Meestal is dit miezerregen die uren lijkt te duren.

Zomerperiode

De zomerperiode in Edinburgh is alles behalve warm te nomen. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomermaanden ligt rond de 18 graden Celsius. Van de zomermaanden is juli met een gemiddelde temperatuur van 19 graden de warmste. Echt heet zal het in Edinburgh echter wel nooit worden. Het hitterecord in Edinburgh ligt op 31,4 graden Celsius. Hieruit valt af te leiden dat het kwik maar zelden boven de dertig graden Celsius zal uitkomen. Een stedentrip naar Edinburgh kan dus zelfs tijdens de zomermaanden gepland worden zonder dat je bang hoeft te zijn dat het er te warm is.

The Windy City

Toegegeven de Amerikaanse stad Chicago staat ook bekend onder deze bijnaam, maar Edinburgh staat ook bekend als “The Windy City”. Dit heeft voornamelijk te maken met de ligging van de stad aan de zee en aan de voet van verschillende heuvels. De zuidwestenwind die hier normaal gesproken altijd waait zorgt ervoor dat het vaak hard waait in Edinburgh. Deze relatief warme wind neemt onstabiele lucht mee vanuit de Atlantische stroom. Dit kan op zijn beurt weer zorgen voor langdurige neerslag. Als de wind uit het oosten komt is die een stuk droger, maar ook een behoorlijk stuk kouder. Als de wind uit het oosten komt dan is er een grotere kans op mist.

Winter in Edinburgh

De wintermaanden in Edinburgh zijn koel, maar zelden echt heel koud. Natuurlijk zijn hierop ook uitzonderingen te vinden, zoals het kouderecord dat op -15,5 graden Celsius staat, maar zelfs dit kouderecord is niet echt heel bijzonder te noemen. Normaal gesproken ligt de dagtemperatuur rond de 6 graden Celsius, terwijl het kwik in de avond en nacht daalt tot rond het vriespunt. De late wintermaanden en de lentemaanden zijn over het algemeen de droogste maanden van het jaar. Verwacht echter niet dat het helemaal droog zal zijn tijdens deze maanden, maar met een gemiddelde neerslag van ongeveer 50 millimeter in de maand is het er niet echt heel nat te noemen. Op de koudste dagen van het jaar zal de neerslag uit natte sneeuw of sneeuw bestaan.

Weersextremen

Door de ligging van Edinburgh aan de Firth of Forth en de invloed van de Atlantische Oceaan en de Noordzee op het klimaat van de stad komen er maar zelden weersextremen voor. De gemiddelde dagtemperatuur verschilt ook niet zo veel gedurende het gehele jaar. Zo is het verschil tussen de gemiddelde zomer- en wintertemperatuur slechts 12 graden Celsius. Tijdens de zomermaanden wordt het maar zelden warmer dan 22 graden Celsius en alleen in uitzonderingsgevallen daalt het kwik in de wintermaanden overdag onder het vriespunt.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Edinburgh zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Edinburgh. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Edinburgh